Welcome to Our Website

IMF’den G20 uyarısı

Gelecek hafta yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, G20 ülkeleri arasındaki gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin küresel ekonomiye etkilerinin değerlendirildiği bölüm, önceden paylaştı.

Raporda, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasaların 20 yılı aşkın süredir kaydettiği büyümeye dikkat çekildi. “20 yılda yıllık ortalama yüzde 6’lık ‘etkileyici büyümenin’ ardından artık küresel ekonomik aktivitenin yaklaşık yüzde 30’unu ve küresel ticaretin yaklaşık 4’te 1’ini oluşturuyorlar” ifadelerini kullanıldı.

İYİ PERFORMANSA DİKKAT ÇEKİLDİ

Raporda, G20’nin gelişmekte olan 10 pazarındaki ekonomik büyümenin son 20 yılda sürekli olarak gelişmiş ekonomilerin büyümesinden daha iyi performans gösterdiği aktarıldı. Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye’nin, özellikle ticaret ve küresel değer zincirleri aracılığıyla 2000’den bu yana küresel gayrisafi yurtiçi hasıladaki (GSYH) paylarını 2 kattan fazla artırarak küresel ekonomiye entegre olmaya devam ettiği ifade edildi.

KÜRESEL EKONOMİYİ ETKİLİYOR

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, “Bu ekonomiler, küresel piyasaları harekete geçirme potansiyeliyle ve küresel değer zincirlerine entegrasyonlarıyla giderek sistemik hale geldi. Bu durum, bu ekonomilerden kaynaklanan şokların ve aynı zamanda son 10 yılda yaşanan yapısal yavaşlamalarının büyümeye yansımalarının, küresel aktivite üzerinde çok daha büyük sonuçlara yol açabileceği anlamına geliyor. 2000’den bu yana Çin başta olmak üzere G20’nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde yaşanan şokların etkileri arttı. Artık gelişmiş ekonomilerdeki şoklarla kıyaslanabilir boyutlara ulaştı” denildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir